De Nieuwsfoto
Aktuele fotografie - Nieuws - Architectuur/Bouw - Dagelijks leven - Documentair - Economie - Buitenland/Reizen
Koninklijk Huis - Landbouw/Visserij - Natuur - Politiek - Portretten - Sport - Showbizz - Theater/kunst - Gezondheid/Onderwijs

 Soenar Chamid
Operetteweg 78
1323 VC Almere

Telefoon: 036-5373631
Mobiel: 0618518515
Fax: 036-5373641

Email:

www.sportfotografie.nl

 
Soenar Chamid
    Bekijk mijn Portfolio   |   Bekijk mijn Fotoarchief
 
Soenar Chamid (1954) was ooit een een groot schaatstalent. In 1974 deed hij mee aan het WK voor junioren in Cortina d'Ampezzo. Zijn eerste camera was een Zenith, gekocht tijdens een trainingskamp in Rusland. Na een blessure werd sportfotografie zijn nieuwe passie, een genre waarin hij is uitgegroeid tot een topper. De fotograaf uit Almere levert foto's aan dagbladen, tijdschriften, uitgeverijen, sportbonden en reclameburo's. Hij bezoekt week in week uit tal van nationale en internationale sportevenementen. Dat doet hij het liefst met zijn camper. Per jaar worden zeker 25.000 km. op deze manier in het buitenland afgelegd.
Echt tijd om van de wedstrijden te genieten heeft hij niet. Hij is toch vooral met zijn werk bezig om die bijzondere foto te schieten. Genieten doet hij van de ontlading bij sporters na een topprestatie. Wie rondkijkt op de website www.denieuwsfoto.nl of www.sportfotografie.nl zal zijn werk zien als een dagboek van de mondiale topsport. De gemeleerde samenstelling van zijn afnemers bepaalt voor een groot gedeelte de manier waarop hij fotografeert:"Ik schiet veel actie's van sporters op beslissende momenten: close-ups, emotie. Daarnaast probeer ik momenten vast te leggen die illustratief zijn voor de sport, maar waarbij de sporter ondergeschikt (onherkenbaar) zijn aan het beeld. Daarbij staat de bruikbaarheid tbv. brochures, advertentiemogelijkheden voorop." Het kunstzinnige in het kunstzinnige zal in zijn werk nooit overheersen.
Onderscheiden van andere fotografen doet hij door de keuze van camerastandpunt, de vakkundige afwerking van zijn digitale beeld, de archivering van zijn beelden en het gebruik maken van een netwerk van afnemers.
Een combinatie van vaardigheden dus die hij zich in de loop van meer dan 30 jaar eigen heeft gemaakt.
"Hoe fraai de digitale techniek ook is, je hebt ervaring en feeling nodig om op het juiste moment de ontspanknop in te drukken."

Terug naar fotografen